Mindfulness, wat is dat?

Mindfulness gaat over de kunst om aanwezig te zijn in het hier en nu. Aandacht geven aan dit moment, met een vriendelijke open blik en nieuwsgierigheid, zonder er over te hoeven oordelen.

“Mindfulness betekent aandachtig zijn, opmerkzaam zijn, gewaar zijn” (Centrum voor Mindfulness).
Het tegenovergestelde daarvan – ‘niet mindful zijn’ – kennen we allemaal.  Dat is leven op de automatische piloot, vanuit routine. Je doet dingen (bijvoorbeeld ergens heen fietsen, boodschappen, werken, of tanden poetsen) maar je gedachten zijn eigenlijk ergens anders. Let maar eens op hoe vaak je op routine draait!

Mindfulness helpt je bewuster te leven, en meer en meer echt aanwezig te zijn bij wat je doet en ervaart. Je merkt dat je niet steeds automatisch hoeft te reageren, maar dat je een keuze hebt, en dat je ruimte en rust kan vinden voor een bewuste respons. Hierdoor kan je anders omgaan met stress, (sterke) emoties, en met gedachtenpatronen die niet behulpzaam zijn. Je ervaart meer veerkracht en kan gemakkelijker ontspannen.

Voor achtergrondinformatie over mindfulness, zie:
http://aandachttraining.info

 
Mindfulness training (MBSR – Mindfulness Based Stress Reduction)

Mindfulness is een vaardigheid die je kan oefenen. De achtweekse mindfulness training is een praktische training met een vaste opbouw in duidelijke onderdelen. De training bestaat uit oefeningen, meditatie, educatie, en het onderzoeken van je ervaringen met de groep.
In de training, die in 1979 werd ontwikkeld door Jon Kabat-Zinn, wordt Oosterse mindfulness verenigd met inzichten uit Westerse psychologie.


Wetenschappelijk onderzoek

Veelvuldig wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de achtweekse mindfulness training (MBSR) kan zorgen voor blijvende effecten, onder andere op de volgende gebieden:

  • beter slapen.
  • makkelijker concentreren, minder snel afgeleid raken.
  • betere stress-tolerantie en stressreductie.
  • afname van angst en depressieve gevoelens.
  • meer verbondenheid met mensen om je heen.
  • emotionele stabiliteit.

Voor meer informatie over mindfulness en wetenschappelijk onderzoek, zie:
http://aandachttraining.info/mindfulness-waarom-werkt-het.html